Thom Egberts: ‘De kracht van vacaturemarketing is enorm’

Thom Egberts is Accountmanager bij EN HR solutions en heeft de afgelopen twee jaar vacaturemarketing weten uit te bouwen tot een succesformule binnen recruitment. Organisaties zoals Openbaar Ministerie en Luchtverkeersleiding Nederland hebben dankzij Thom en zijn team nieuwe medewerkers weten aan te trekken. En dat terwijl hij geen achtergrond in recruitment heeft.

Om te beginnen, hoe ben je terecht gekomen in de wereld van recruitment?

“Via mijn netwerk werd ik gewezen op een sales positie binnen EN HR solutions. De organisatie stond op het punt om hun online dienstverlening zoals vacaturemarketing en employer branding, verder uit te rollen. Ik herkende mijn eigen visie in de online dienstverlening en vond het dan ook een uitdaging om het van A tot Z op te gaan bouwen. Dat ik geen recruitment achtergrond heb, vond ik niet zo belangrijk. We streven naar hetzelfde doel, daar gaat het mij om.”

Kan je uitleggen wat vacaturemarketing precies doet?

“Vacaturemarketing is een mix van communicatiekanalen die het recruitmentproces ondersteunt en tot betere resultaten kan leiden. Wij brengen vacatures op een laagdrempelige wijze onder de aandacht bij de juiste doelgroep op het juiste moment. Onze campagnes ondersteunen werkgevers van A tot Z bij het vervullen van de vacatures. Tegelijkertijd wordt de zichtbaarheid en de naamsbekendheid van een organisatie als werkgever versterkt.

Het kan zo simpel zijn als een jobboard plaatsing om de actief werkzoekenden te bereiken. Of bijvoorbeeld een goede biedstrategie op zoekmachines zoals Google of Indeed. Vacaturemarketing kan ook geavanceerder. Denk hierbij aan social media campagnes, interactieve vacaturevideo’s, storytelling in vacatureteksten: de mogelijkheden van vacaturemarketing zijn eindeloos.”

Waarom is vacaturemarketing juist nu belangrijk?

“Recruitment is marketing. Een visie die steeds meer werkgevers omarmen. Iedereen wordt tegenwoordig overspoeld met advertenties en vacatures. Hoe houden we dat allemaal bij? Simpel: niet. Er zijn nou eenmaal te veel vacatures, die vaak ook nog eens veel op elkaar lijken. Het wordt daarom steeds uitdagender om de aandacht van een doelgroep te vangen.

Het werven van medewerkers in een kandidaat gedreven arbeidsmarkt vraagt om beleving en emotie. Hier moet je als werkgever dan ook op inspelen. Het is nog de enige manier waarop je jezelf nog kunt onderscheiden van de rest.”

Wat is jouw favoriete voorbeeld van succesvolle vacaturemarketing campagnes?

“Ik ben erg enthousiast over de campagne die wij hebben gedaan voor het Openbaar Ministerie. Eind vorig jaar stelden zij ons de vraag of vacaturemarketing kon bijdragen aan het vervullen van de vacature voor Advocaat-Generaal. Een zware en relatief nieuwe functie binnen het OM en de doelgroep was niet bepaald groot. Toch zijn wij de uitdaging aangegaan. Simpelweg omdat wij oprecht geloven in de kracht van vacaturemarketing.

De campagne heeft vier weken gedraaid en uiteindelijk heeft er één iemand gesolliciteerd. Veel recruiters zullen nu hun wenkbrauwen fronsen en denken ‘dat is ook niet veel’. Voor mij maakt het aantal sollicitaties niet uit. Het gaat mij om de kwaliteit van de sollicitanten. Want als die voldoet aan de wensen van de opdrachtgevers, dan weet ik dat wij ons werk goed hebben gedaan.”

Is die ene kandidaat het uiteindelijk geworden?

“We hebben deze campagne met een positief resultaat weten af te ronden. Een bereik van bijna 30.000 weergaven, meer dan 700 bezoekers en de sollicitant is inderdaad aangenomen. Allemaal door een vacaturemarketing campagne, dat is toch mooi?”

Waar denk je dat vacaturemarketing in de toekomst heen gaat?

“De verschuiving van functiegericht naar doelgroepgericht wordt steeds meer zichtbaar. Daarnaast neemt de focus op werksfeer en cultuur steeds verder toe. Kandidaten kijken niet alleen meer naar functie-inhoud of arbeidsvoorwaarden maar ook steeds meer naar de normen en waarden van een organisatie. Staat het bedrijf voor dezelfde dingen als ik? Past de werkcultuur bij mij en voel ik mij prettig bij de manier van leidinggeven? Dat betekent dat je vacatures veel meer vanuit beleving moet gaan insteken.”

 

Over Thom Egberts

“Sinds 2016 ben ik werkzaam als Accountmanager bij EN HR solutions. Ik beleef sales hetzelfde als het spelen van een voetbalwedstrijd. Uitgaan van je eigen kwaliteiten, het vormen van een team en het verdiepen in de tegenstander zorgen uiteindelijk voor de winst. Een kandidaat gedreven arbeidsmarkt vraagt om een sterk werkgeversmerk. Ben jij benieuwd hoe wij hier ook voor jouw organisatie voor kunnen zorgen? Ik help je graag verder! “

2018-10-18T11:42:00+02:00mei, 2018|0 Reacties