T-Mobile implementeert nieuwe strategie interim recruitment [1]

Elke organisatie claimt kostenefficiënt te willen werken als het gaat om de inhuur van interimmers. Meer inzicht, structurele controle en scherpe tarieven, dat is de wens. Maar tussen dit voornemen en de praktijk staan vaak een aantal gewoontes in de weg.

Sneller inspelen op de vraag naar tijdelijke capaciteit. Veel organisaties willen het, T-Mobile doet het. De afgelopen maanden heeft de telecomaanbieder een geheel nieuw inhuurproces voor interim professionals geïmplementeerd. Mayella Karremans, Manager Interim Desk bij EN HR solutions, begeleidde dit proces.

Een interview over de transitie, de voordelen van interim via een RPO constructie, de uitdagingen en de vervolgstappen. Met deze week: wat was de achterliggende gedachte achter de interim transitie en met welk resultaat?

De uitrol van een nieuwe strategie voor interimmers komt voort uit een recruitmentbehoefte. Wat was de vraag van T-Mobile?

‘Het structureren en controleren van het inhuren van interim professionals is niet altijd eenvoudig. Tijdelijke werknemers verschuiven vaak van project naar project en de overeenkomsten worden regelmatig verlengd. Veel van dit soort overeenkomsten worden buiten HR of Recruitment afgesloten waardoor veel werkgevers het overzicht verliezen.

T-Mobile had een samenwerking met 2 brokers die op hun beurt met meer dan 40 verschillende bureaus samenwerkten. Niet geheel onlogisch dat de organisatie de controle op interim recruitment langzaamaan verloor. Door middel van een platter recruitmentproces wil T-Mobile de grip op interim verbeteren en versterken.’

Een platter recruitmentproces, wat houdt dat in?

‘In de situatie bij T-Mobile werd er specifiek gelet op meer structuur en op kostenbesparing. Om dit te kunnen realiseren, is het van belang dat alle interim activiteiten in één uniform proces geborgd zijn. Zo kan er namelijk sneller en kwalitatief beter ingespeeld worden op de acute capaciteitsbehoefte.

Voor T-Mobile resulteerde dat in een uitbreiding van de huidige RPO constructie. Begin juni hebben wij een Recruiter specifiek voor de interim vacatures aan het huidige recruitmentteam toegevoegd. De Recruiter is de schakel tussen T-Mobile en alle leveranciers en regelt de gehele inhuurprocedure. Van aanvraag tot werving en het opstarten van de administratieve procedures. Onze Backoffice verzorgt vervolgens de overeenkomsten en facturatie. Kortom, het gehele proces wordt van A tot Z door ons geborgd.

Daarnaast heeft deze opzet een grote toegevoegde waarde op juridisch gebied. Door het centraliseren van de inhuur van interim professionals heeft T-Mobile nu altijd de meest recente status over de opdracht- en inhuurduur. De kans op een schijndienstverband, en de bijbehorende risico’s, neemt hierdoor af.’

Wet DBA
Begin februari 2018 maakte de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kenbaar dat de handhaving van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is opgeschort tot 1 januari 2020. Alhoewel de Wet DBA nog niet van kracht is, heeft het inmiddels een hoop werkgevers wakker geschud.

Creëer meer inzicht met een platter proces. Klinkt logisch, maar met welk resultaat?

‘Met één centraal aanspreekpunt voor interim heb je als werkgever veel meer controle. De Recruiter werkt met verschillende preferred suppliers en kan hierdoor niet alleen sneller schakelen, ook de kosten van de inhuur liggen zo een stuk lager door vooraf gestelde tarieven.’

Is het dan niet meer een vernieuwde MSP-constructie?

‘Nee, de interim vacatures zijn onderdeel van onze RPO en vallen onder de verantwoordelijkheid van het huidige recruitmentteam. Dat betekent dat de Recruiter ook zelf direct contact heeft met interimmers en bouwt aan een eigen database met interimmers.

Het grote voordeel is dat wij vanuit onze RPO de organisatiedoelstellingen en de wensen van de Hiring Managers goed kennen. Het vinden van de juiste match is hiermee beter te waarborgen. Daarnaast werkt onze Recruiter uitsluitend uit naam van T-Mobile. Zo dragen wij ook op deze manier bij aan het versterken van het employer brand.’

 

Meer weten? Lees volgende week verder!

Benieuwd welke learnings de interim transitie met zich mee bracht? En welke vervolgstappen wij inmiddels ondernomen hebben? Je leest het in het vervolg van het interview met Mayella volgende week. Zelfde tijd, zelfde plek, andere blog.

 

 

Over Mayella Karremans

‘Sinds 2017 ben ik werkzaam als Manager Interim Desk bij EN HR solutions. Mijn doel? Het volledig ontzorgen van onze opdrachtgevers op het gebied van het inlenen van interimmers. Ben jij benieuwd hoe wij hier ook voor jouw organisatie voor kunnen zorgen? Laat hieronder een reactie achter, ik help je graag verder!

2018-10-18T11:34:20+02:00september, 2018|1 Reactie