T-Mobile implementeert nieuwe strategie interim recruitment [2]

Sneller inspelen op de vraag naar tijdelijk capaciteit. Veel organisaties willen het, T-Mobile doet het. De telecomaanbieder heeft onlangs een geheel nieuw inhuurproces voor interimmers geïmplementeerd. Lees het vervolg van het interview met Mayella, Manager Interim Desk bij EN HR solutions.

Door middel van een platter recruitmentproces wil T-Mobile de grip op interim verbeteren en versterken. In slechts een aantal maanden heeft EN HR solutions samen met T-mobile een interim-transitie succesvol uitgevoerd. Mayella Karremans, Manager Interim Desk bij EN HR solutions, begeleidde dit proces.

Een interview over de transitie, de voordelen van interim via een RPO constructie, de uitdagingen en de vervolgstappen. Met deze week: welke learnings bracht de transitie met zich mee? En wat zijn de vervolgstappen?

Zo’n organisatorische verandering is een behoorlijke uitdaging. Hoe pak je zoiets aan?

‘Samen met het recruitmentteam van T-Mobile hebben wij in vier maanden de interim-transitie succesvol uitgevoerd. Vooral het afsluiten van nieuwe (model)overeenkomsten met alle betrokkenen (bureaus en zzp’ers) was essentieel.

Alle overeenkomsten hebben we individueel getoetst aan de nieuwe voorwaarden van T-Mobile. Dat resulteerde in sommige gevallen tot stevige onderhandelingen maar uiteindelijk hebben we met iedere leverancier een passende overeenkomst weten te realiseren.

Het belangrijkste bij een transitie zoals dit, vind ik de communicatie naar alle betrokken stakeholders. Zorg dat iedereen vanaf het eerste moment is aangehaakt en begrijpt waarom er voor een nieuwe aanpak is gekozen. Zowel intern als extern.’

Wat vond je het meest opvallend aan dit traject?

‘Ik denk dat wij de omvang van de transitie stiekem toch hebben onderschat. En dan met name de fase waarin we de bestaande overeenkomsten over moesten zetten naar de overeenkomst van EN HR solutions. Iedere broker werkt met eigen overeenkomsten. Hierdoor nam het afstemmen van nieuwe (model)overeenkomsten meer tijd in beslag dan we verwacht hadden. Gelukkig maakt de Interim Desk daar nu een einde aan. Vanaf nu is elke overeenkomst conform de voorwaarden van T-Mobile. En met de scherpste tarieven uiteraard.’

Inmiddels draait de Interim Desk op volle toeren. Wat zijn de verdere vervolgstappen?

‘Het centraliseren van interim recruitment vraagt om een andere manier van werken voor de interne organisatie. De focus van de tweede fase van de transitie ligt dan ook op het laten gronden van de vernieuwde werkwijze. Oftewel, alle neuzen dezelfde kant op krijgen door veel persoonlijk contact tussen de desbetreffende recuiter en de inlenende Hiring Managers.

Het gaat om het creëren van een bewustwording die een gedragsverandering teweegbrengt. Alleen met een cultuurverandering binnen alle afdelingen van de organisatie kan de Interim Desk haar doelstellingen succesvol blijven realiseren.’

Er zijn nog meer organisaties die zich buigen over het herstructureren van het interim recruitmentproces. Welk advies zou jij werkgevers mee willen geven?

‘Zorg dat het aantal bureaus waarmee je samenwerkt beperkt blijft. Hierdoor heb je namelijk een betere controle over het proces en de bijbehorende kosten. Laat je vooraf goed informeren over de verschillende opties die er zijn. Borg de kwaliteit van het interim recruitmentproces en zorg ook voor de juiste juridische dekking.’

 

Over Mayella Karremans

‘Sinds 2017 ben ik werkzaam als Manager Interim Desk bij EN HR solutions. Mijn doel? Het volledig ontzorgen van onze opdrachtgevers op het gebied van het inlenen van interimmers. Ben jij benieuwd hoe wij hier ook voor jouw organisatie voor kunnen zorgen? Laat hieronder een reactie achter, ik help je graag verder!

2018-10-18T11:38:15+00:00oktober, 2018|0 Comments

Plaats een opmerking:

Wij maken gebruik van cookies om de website gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en relevante advertenties te tonen. Ga akkoord met het plaatsen van cookies voor het volledige gebruiksgemak van de website. Lees hoe wij omgaan met jouw privacy in ons Privacy Statement.