Werven in het onderwijs: zo zet je vacaturemarketing succesvol in [case]

Het principe van vacaturemarketing is simpel: via verschillende communicatieplatformen jouw vacature onder de aandacht brengen bij de juiste doelgroep. Afgelopen periode hebben wij een campagne gedraaid voor het Graafschap College voor Docent ICT. En met succes! 

Het gras is groener aan de overkant. Dat gevoel kennen wij allemaal. Zeker als het gaat om de werving van lastige doelgroepen. Dan lijkt het soms alsof andere organisaties een recruitment-geheim hebben dat ervoor zorgt dat ze hun vacatures vijf keer makkelijker in kunnen vullen.

Natuurlijk weet ook jij dat de krappe arbeidsmarkt niet meewerkt bij het vinden van nieuw personeel. Zeker wanneer het gaat om werven voor het onderwijs. Tenslotte vist iedereen in dezelfde vijver. Gelukkig is er een oplossing en ontdekt ook het onderwijs steeds vaker het positieve effect van vacaturemarketing.

Begin deze zomer zocht het Graafschap College in Doetinchem een Docent ICT en maakte daarbij gebruik van vacaturemarketing. Binnen vier weken waren er kwalitatief goede kandidaten in proces. Hoe? Dat leg ik je graag uit!

Een nieuwe vijver creëren

Vacaturemarketing begint met een goede intake waarbij wij samen met de Recruiter en Hiring Manager het ideale profiel samenstellen. Oftewel, naar wie zijn wij op zoek en waar bevindt hij of zij zich nu? Op basis van de intake kunnen we ook bepalen welke communicatiemix we nodig hebben om dit profiel succesvol te kunnen bereiken. Want zeg nou zelf, schieten met hagel is voor niemand effectief toch?

Al snel kwam ik erachter dat het Graafschap College niet op zoek was naar de ‘standaard’ docent. Sterker nog, het hebben van een lesbevoegdheid was slechts een pré. Het Graafschap College wil de afstand tussen het onderwijs en het bedrijfsleven zoveel mogelijk verkleinen. Vandaar dat wij samen met het Graafschap College hebben besloten om de wervingscampagne op een andere doelgroep te richten dan docenten. Namelijk ICT’ers die op dit moment actief zijn binnen het bedrijfsleven en het leuk vinden om met jongeren te werken. Ideaal, want zo was de organisatie in staat om te vissen in een geheel nieuwe vijver.

Verhoogde kwaliteit sollicitanten

De vacaturemarketing campagne voor Docent ICT was alleen gericht op mensen met relevante werkervaring binnen IT. Het eerste contactmoment met de beoogde doelgroep was via een sociale media bericht wat verscheen in verschillende tijdlijnen. In de daaropvolgende vacaturetekst lag de focus uitsluitend op de voordelen van een overstap naar het onderwijs. Denk hierbij aan het overdragen van kennis op de volgende generatie, het zelf samenstellen van lesmateriaal en een verlaagde commerciële druk. Allerlei voordelen die tot de verbeelding van de kandidaat spraken.

Na vier weken kwam het verlossende woord: er hebben verschillende kandidaten gesolliciteerd én er is iemand aangenomen. Het viel het Graafschap College op dat het aantal sollicitaties in vergelijking met hun eerdere wervingsactiviteiten (eigen werving en bureaurecruitment) niet sterk veranderde, maar dat de kwaliteit van de sollicitaties wel beter was. Dat is uiteindelijk ook waar vacaturemarketing om gaat; het verspreiden van een vacature op zo’n manier dat het iemand raakt, aan het denken zet en uiteindelijk converteert naar een sollicitatie.

Loslaten van recruitmentgewoontes

Daar ligt dan ook gelijk de grootste uitdaging: want hoe trek je iemands aandacht in een tijd waarin iedereen overspoeld wordt met vacatures. Het antwoord? Durf de standaard denkwijzen los te laten. Dit betekent bewust kiezen voor een andere wervingsaanpak. Hoe spannend dat ook klinkt.

Heb je te maken met een schaarse doelgroep die ook nog eens zeer gewild is, laat het idee van de ideale kandidaat dan zo snel mogelijk varen. Dat doe je door anders naar het gevraagde profiel te durven kijken. Blijf niet in functies denken maar neem kandidaten mee in jouw verhaal als werkgever.

Vacaturemarketing vergroot niet alleen de zichtbaarheid van je vacatures, het stelt je ook in staat om anders naar recruitment te kijken. Nieuwe doelgroepen zijn dichterbij dan je nu misschien denkt. Dus het idee dat het gras aan de overkant groener is? Of dat andere organisaties een recruitment-geheim hebben? Die ideeën zijn nu wel van tafel geveegd, toch?

Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw ervaringen met recruitment via vacaturemarketing. Kun je je vinden in een aangepaste wervingsstrategie of geef je de voorkeur aan een alternatieve werkwijze? Ik lees graag jouw aanvullingen en/of opmerkingen.

 

Over de auteur: Jolien Bijhouwer

“Al bijna vier jaar werk ik als Senior Recruitment Marketeer bij EN HR solutions. Een logische keuze met mijn werkervaring als Corporate Recruiter en opleidingen in (arbeidsmarkt)communicatie. Online vacaturemarketing is mijn specialisme. Het geeft mij energie om samen met de klant na te denken over de juiste doelgroep, boodschap en kanalen. Met als resultaat? Een succesvolle campagne opzetten die zorgt voor meer naamsbekendheid voor de werkgever, zichtbaarheid voor de vacature én goede kandidaten. “

2018-10-16T13:28:41+02:00oktober, 2018|1 Reactie