BLOG: Het schrijven van een vacaturetekst moeilijk? Onzin!

Vacatureteksten. De handleiding onder de teksten: het is nodig om uit te leggen hoe iets werkt maar niemand leest het voor de volledige 100%. In het verleden was het schrijven van vacatureteksten eenvoudig. Een werkomschrijving en lijstje met eisen was voldoende om bezoekers te trekken. Tegenwoordig leveren deze twee onderdelen je geen enkele bezoeker meer op. Dankzij de veranderende behoefte van kandidaten moet je bezoekers verdienen. Hoe? Tijd voor inspiratie!

 

 

Doe onderzoek. Je wint er tijd mee

Het maken van een sterke en onderscheidende vacaturetekst kost veel tijd en de uitkomst is vaak ook nog eens onzeker. Wat is dan een goed startpunt? Research! We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Voordat je in de pen klimt, moet je eerst je doelgroep in kaart brengen. Het is moeilijk om mensen te enthousiasmeren als je niet wie het is en wat hem of haar drijft.

Meeste simpele vorm van onderzoek is rondvragen bij collega’s in een soortgelijke functie. Wat motiveert hen dagelijks, waarom zijn zij bij het bedrijf gaan werken, wat is volgens hen dé USP van de functie en de organisatie is? Kwalitatieve argumenten die jouw vacaturetekst versterken. Ja, dit kost tijd maar schaven aan een tekst die niet werkt is ook niet tijdbesparend.

 

De juiste functietitel is niet creatief

Eerste wat mensen van jouw vacature zien is de functietitel. Hoe grappig ‘Schatzoeker’, ‘Salestijger’ en ‘Commerciële duizendpoot’ wellicht ook kunnen klinken, het gaat niet werken. Laat mij je uitleggen waarom dat is door middel van een voorbeeld:

Stel, je gaat binnenkort op vakantie en komt erachter dat je favoriete koffer kapot is. Uitgeleend aan de neef van de buurman en die is helaas niet zorgvuldig als dat je had gehoopt. Met als eindresultaat een gedeukte en kapotte koffer. Voordat je een nieuwe koffer koopt, besluit je eerst onderzoek (zie mijn vorige punt) te doen. Je opent Google en gaat aan de slag. Wat is het zoekwoord dat je gebruikt?

Ik durf te wedden dat ‘koffer’ in jouw zoekopdracht zit. Ik durf ook te wedden dat jij niet kiest voor ‘Reisbagagehouder’, ‘Kledingvervoerder’ of ‘Rechthoekige vakantiedoos’. Net zoals jij voor een Finance vacature niet het zoekwoord ‘Schatzoeker’ intypt. Waarom? Het is simpelweg niet logisch. De best werkende functietitel is dus ook niet creatief, het omschrijft de functie zoals het is. Als jouw doelgroep zich niet aangesproken voelt met de gekozen titel, is deze bij voorbaat dus al niet doelgroepgericht en zal je inboeten op kwaliteit.

 

Een pakkende intro is geen vraag

Misschien een open deur, maar niet onbelangrijk: de eerste 3 regels van jouw tekst moet pakkend zijn. Dat wil zeggen dat je ongeveer 200 tekens hebt om een kandidaat te enthousiasmeren. Bereik je dit niet? Dan is een kandidaat zo weer weg. Zonde!

Veel Recruiters gebruiken vragen in hun introductie. Ben jij, heb jij, wil jij etc. Zorgt voor herkenning, is wat veel Recruiters als argument geven. Daar zit een kern van waarheid in maar je maakt van je tekst ook gelijk een staatslot: 50% kans dat je de prijs wint en 50% dat je hem niet wint. Geef lezers niet kans om af te haken, houd je introductie zo open mogelijk, je wilt immers niet dat lezers vroegtijdig afhaken.

 

To the point

‘’Cut the crap’’ oftewel; zeg gewoon wat je bedoelt. Schrijf duidelijk en helder, vermijd onnodig lange zinnen en houd het simpel. Je hebt zo’n 9 seconden, speel daar handig op in door het gebruik van een actieve schrijfstijl en korte zinnen. Zorg dan tevens dat je tekst met de belangrijkste punten voor je doelgroep begint, zoals: salaris, doorgroeimogelijkheden, vakantiedagen, aantal uren per week etc.

 

Vermijd clichés

‘’Geen 9 tot 5 mentaliteit’’, een ‘’spin in het web’’, een commerciële duizendpoot? Veelgebruikte termen in vacatures die weinig indruk maken en bovendien geen duidelijk beeld geven van de functie. Mensen prikken hier zo door heen. Je koopt toch ook geen auto omdat de verkoper ‘hem thuis ook heeft staan?’.

 

Werk samen met een Recruitment Marketeer

Met enkel een sterke vacaturetekst creëer je nog geen groot bereik. Laat dit over aan de expertise van de Recruitment Marketeer. Die zal zich toeleggen op het realiseren van een zo’n groot mogelijk bereik, en nog belangrijker; het doormeten van de resultaten. Feedback en informatie die hieruit voortkomt kan je vervolgens weer gebruiken om je vacaturetekst te verbeteren.

 

Met iets meer vooronderzoek en toepassing van de simpele bovenstaande tips, breng je je vacaturetekst naar een hoger level en haal je kwalitatief betere reacties binnen.

 

Over de auteur: Bart Arxhoek

Bart Arxhoek is Online Recruitment Marketeer en eindverantwoordelijk voor Marketing & PR bij EN HR solutions. Tussen de verschillende offline en online vormen van marketing zoekt hij altijd naar mooie en passende combinaties.

2020-01-22T14:30:49+01:00januari, 2020|0 Reacties